Kontrola sprzedawców i przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Kontrola sprzedawców żywności przeprowadzona przez inspektorów WIOŚ wykazała, iż towary żywnościowe są marnowane.

Inspektorzy WIOŚ we Wrocławiu w grudniu br. prowadzili cykl kontrolny w zakresie przestrzegania przez sprzedawców artykułów spożywczych, ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

Ustawa obowiązująca od lipca 2019 r. określa obowiązki sprzedawców żywności, aby zapobiegać i przeciwdziałać marnowaniu żywności. Przepisy obejmuje również negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym związanym z wyrzucaniem produktów spożywczych.

Inspektorzy kontrolowali sklepy spożywcze, o powierzchni powyżej 400 m3. Do kontroli kwalifikowani byli sprzedawcy, których przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50% całości przychodów sprzedażowych wszystkich towarów.

Z uzyskanych danych wynika, że poszczególne sklepy wyrzucają od kilkunastu do kilkudziesięciu ton żywności rocznie. Za zmarnowaną żywność ponoszą opłaty, które wnoszą na rachunek organizacji pozarządowych. Sprzedawca z mocy prawa i pod rygorem kary jest zobowiązany do zawarcia umowy z organizacją pozarządową, na rachunek której winien wnosić opłaty za wycofywanie  produktów spożywczych ze sprzedaży.

W przypadku gdy takiej umowy nie posiada, opłatę wnosi do właściwego Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Z ustaleń kontroli wynika, iż kontrolowane sklepy takie opłaty wniosły.

Galeria zdjęć
Przewiń do góry